115-0389 – Management výroby a služeb (MVS)

Garantující katedraKatedra managementu
Garant předmětudoc. Ing. Marie Mikušová, Ph.D.
Úroveň studiapregraduální nebo graduální
Verze předmětu
Kód verzeRok zavedeníRok zrušeníKredity
115-0389/01 2013/2014 2014/2015 4
115-0389/02 2015/2016 5
115-0389/03 2019/2020 4

Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi

1.Seznámit studenty s rozhodujícími pojmy v oblasti plánování, organizování a řízení procesu výroby a poskytování služeb. 2.Vysvětlit základní nástroje, metody a postupy uplatňované v řízení výrobního systému. 3.Ukázat možnosti praktické aplikace nástrojů a metod řízení. 4.Naučit vyčíslit a hodnotit výsledné ekonomické efekty v návaznosti na optimalizaci jejich průběhu a zdrojů.

Vyučovací metody

Přednášky
Cvičení (v učebně)

Anotace

Cílem předmětu je zprostředkovat studentům základní poznatky o odborných pojmech, struktuře, metodách a řídících postupech a plánování činností v oblasti výrobních procesů a procesů služeb a vytvořit tak potřebnou znalostní a informační bázi pro navazující předměty týkající se ekonomického systému podnikatelského subjektu a jeho řízení. Studenti jsou seznámeni s rozhodujícími pojmy a aspekty procesu řízení výroby a služeb, a to zejména v oblasti struktury výroby, jejího organizování a plánování, standardizace, řízení jakosti a lidských zdrojů. V rámci studia jsou vysvětleny základní nástroje, metody a postupy řízení výrobního systému a možnosti jejich aplikace při řešení problémů v praxi. Studenti se také naučí hodnotit výsledné ekonomické efekty řídicích procesů ve výrobě a službách v návaznosti na optimalizaci jejich průběhu a zdrojů.

Povinná literatura:

DATAR, Srikant M. a RAJAN, Madhav V. Horngren’s Cost Accounting: a Managerial Emphasis. 17th ed. Harlow: Pearson, 2021. ISBN 978-1-292-36307-3. FIBÍROVÁ, Jana; ŠOLJAKOVÁ, Libuše; WAGNER, Jaroslav a PETERA, Petr. Manažerské účetnictví: nástroje a metody. 3. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2019. ISBN 978-80-7598-486-9. TÓTH, Miroslav a ŠAGÁTOVÁ, Slávka. Nákladový controlling. Praha: Wolters Kluwer, 2020. ISBN 978-80-7598-906-2.

Doporučená literatura:

BLECHARZ, Pavel. Řízení a zlepšování kvality. Jesenice: Ekopress, 2023. ISBN 978-80-87865-83-5. STATON, Daniel. Supply Chain Management For Dummies. New York: Wiley & Sons, 2023. ISBN 978-13-9415-456-2. ŠPAČEK, Miroslav a ČERVENÝ, Karel. Kreativní metody v inovacích. Praha: Oeconomica, 2020. ISBN 978-80-245-2322-4.

Prerekvizity

Předmět nemá žádné prerekvizity.

Korekvizity

Předmět nemá žádné korekvizity.