115-0312/01 – Podnikatelské činnosti ve společném stravování a ubytování (PČSSU)
Garantující katedra | Katedra managementu | Kredity | 5 |
Garant předmětu | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. | Garant verze předmětu | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | | |
| | Jazyk výuky | čeština |
Rok zavedení | 2007/2008 | Rok zrušení | 2009/2010 |
Určeno pro fakulty | EKF | Určeno pro typy studia | bakalářské |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
- získat přehled o specifikách podnikání v ubytování a stravování,
- získat povědomí o technologickém zázemí provozoven společného stravování a ubytovacích služeb,
- znát rychlé formy stravování a být schopen kategorizovat konkrétní zařízení,
- být schopen posoudit skladbu nápojového a jídelního lístku,
- znát teoreticky technologii přípravy pokrmů,
- být schopen sestavit cenové kalkulace výrobků a služeb.
Vyučovací metody
Přednášky
Semináře
Individuální konzultace
Anotace
Seznámení posluchačů se specifiky podnikání v oblasti ubytování a společném
stravování. Získání praktických i teoretických poznatků o řízení těchto
zařízení. Mimo zařízení cestovního ruchu jsou zde podány i informace o dalších
zařízeních (nemocnice, závodní a školní zařízení).
Povinná literatura:
Doporučená literatura:
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
E-learning
Další požadavky na studenta
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
1. Úvod do problematiky společného stravování a ubytování
- druhy a formy společného stravování
- specifika jednotlivých druhů a forem společného stravování
- druhy a formy ubytování
- specifika jednotlivých druhů a forem ubytování
- právní a odborné aspekty podnikání v této oblasti
2. Členění provozů a středisek společného stravování a ubytování
- základní střediska ve společném stravování podle jejich zaměření,
činitele ovlivňující jejich velikost
- základní střediska ubytovacích zařízení podle jejich zaměření
3. Zařízení a vybavení provozoven společného stravování a ubytovacích
služeb
- stroje a zařízení pro výrobu
- stroje a zařízení pro obsluhu
- stroje a zařízení pro další činnost provozoven
4. Vybavení a činnosti v ubytovacích zařízeních
- vybavení recepce, společných prostor, společenských prostor, pokojů
- činnosti recepce, činnosti pokojských, činnost hotelové hospodyně
- povinnosti a pracovní náplň vedoucích ubytovacích zařízení, nebo části
- systém dokumentace v ubytovacím zařízení
5. Rychlé formy stravování a specielní stravovací služby
- druhy, význam, uplatnění
- franchising
- catering
- moderní systémová gastronomie (regenerování, systém cook chiil,
konvenience, využití nových surovin
6. Technika obsluhy a servis poskytovaných služeb
- společenská etika a etiketa obsluhy
- kvalita obsluhy (kvalifikace, kompetentnost, spolehlivost, flexibilita)
- inventář odbytových středisek
7. Jídelní lístek a nápojový lístek
- uplatnění doporučených směrů výživy a skladba jídelního lístku podle
zákaznického segmentu
- způsob stanovení cen stravování
- vnější vzhled jídelního lístku
- některé vybrané druhy menu (manu s pevnými cenami, snídaňové menu,
brunch, dětské menu, dietní menu)
8. Technologie přípravy pokrmů
- zpracování masa podle druhů
- přílohy, příkrmy, bezmasé pokrmy, moučníky
- výrobky studené kuchyně, teplé a míchané nápoje
- polévky a snídaňové komplexy
9. Stravovací zvyklosti hostů
- česká tradiční kuchyně a krajové speciality
- základní zahraniční kuchyně a jejich charakteristika
- moderní směry ve výživě a jejich praktické uplatnění
10. Základy finančního hospodaření
- tvorba cen v ubytování a stravování (hlavní zásady)
- tvorba a nabídka produktů ubytování a stravování
- analýza podnikatelské činnosti (náklady, zisk, efektivnost a rentabilita),
majetková a finanční struktura podniku
- finanční strategie a daňová problematika
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky