115-0312/01 – Podnikatelské činnosti ve společném stravování a ubytování (PČSSU)

Garantující katedraKatedra managementuKredity5
Garant předmětudoc. Ing. Václav Lednický, CSc.Garant verze předmětudoc. Ing. Václav Lednický, CSc.
Úroveň studiapregraduální nebo graduální
Jazyk výukyčeština
Rok zavedení2007/2008Rok zrušení2009/2010
Určeno pro fakultyEKFUrčeno pro typy studiabakalářské
Výuku zajišťuje
Os. čís.JménoCvičícíPřednášející
JAN0003 Ing. Martina Janásová
Rozsah výuky pro formy studia
Forma studiaZp.zak.Rozsah
prezenční Zápočet a zkouška 2+2

Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi

- získat přehled o specifikách podnikání v ubytování a stravování, - získat povědomí o technologickém zázemí provozoven společného stravování a ubytovacích služeb, - znát rychlé formy stravování a být schopen kategorizovat konkrétní zařízení, - být schopen posoudit skladbu nápojového a jídelního lístku, - znát teoreticky technologii přípravy pokrmů, - být schopen sestavit cenové kalkulace výrobků a služeb.

Vyučovací metody

Přednášky
Semináře
Individuální konzultace

Anotace

Seznámení posluchačů se specifiky podnikání v oblasti ubytování a společném stravování. Získání praktických i teoretických poznatků o řízení těchto zařízení. Mimo zařízení cestovního ruchu jsou zde podány i informace o dalších zařízeních (nemocnice, závodní a školní zařízení).

Povinná literatura:

1. Gučik, M. – Patúš, P. : Cena a cenová politika v hotelierstve a pohostinstve. 1. vyd. Banská Bystrica : EkF UMB, 1997, 72 s., ISBN 80-967649- 2-6 2. Hrubá, M. – Raboch, F. a kol.: Kuchařka naší vesnice. 5.vyd. Praha : SZN, 1967, 739 s., ISBN neuvedeno 3. Dostálová, J. – Gajdůšek, S. – Otoupal, P. : Společné stravování. 1. vyd. Brno : MZLU, 1999, 113 s., ISBN 80-7157-395-7 4. Indrová, J. – Petrů, Z. – Vaško, M. : Podnikatelská činnost ve stravování. 1. vyd., Praha : VŠE, 1993, 115 s., ISBN 80-7079-291-4 5. Indrová, J. – Petrů, Z. – Vaško, M. : Podnikatelská činnost ve stravování. 1. vyd., Praha : VŠE, 1996, 106 s., ISBN 80-7079-739-8 6. Liška, J. : Podnikatelská činnost ve společném stravování a hotelnictví. Brno :MU, 1995, 83 s., ISBN 80-210-1238-2 7. Morrison, A.M. : Marketing pohostinství a cestovního ruchu. 1. vyd. Praha : Vistoria Publishing, 1995, 523 s., ISBN 80-85605-90-2 8. Petrů,Z. – Holubová, J. : Ekonomika cestovního ruchu. 3. vyd. Praha : IDEA SERVIS, 1994, 94 s., ISBN 80-901462-5-2 9. Vaněk, J. : Metodická příručka pro živnostenské podnikání. 1. vyd. Karviná : OPF SU, 2000, 70 s., ISBN 80-7148-091-x 10. Vrabec, V. : Velká kuchařka. 1. vyd. Ostrava : WWT, 1999, 638 s., ISBN neuvedeno 11. NFHR : Jídelní lístek. Nástroj řízení a věc prvořadého významu. 1. vyd. Praha : Hotel Restaurant Management Consulting, 1994, 85 s., ISBN neuvedeno.

Doporučená literatura:

Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta

E-learning

Další požadavky na studenta

Prerekvizity

Předmět nemá žádné prerekvizity.

Korekvizity

Předmět nemá žádné korekvizity.

Osnova předmětu

1. Úvod do problematiky společného stravování a ubytování - druhy a formy společného stravování - specifika jednotlivých druhů a forem společného stravování - druhy a formy ubytování - specifika jednotlivých druhů a forem ubytování - právní a odborné aspekty podnikání v této oblasti 2. Členění provozů a středisek společného stravování a ubytování - základní střediska ve společném stravování podle jejich zaměření, činitele ovlivňující jejich velikost - základní střediska ubytovacích zařízení podle jejich zaměření 3. Zařízení a vybavení provozoven společného stravování a ubytovacích služeb - stroje a zařízení pro výrobu - stroje a zařízení pro obsluhu - stroje a zařízení pro další činnost provozoven 4. Vybavení a činnosti v ubytovacích zařízeních - vybavení recepce, společných prostor, společenských prostor, pokojů - činnosti recepce, činnosti pokojských, činnost hotelové hospodyně - povinnosti a pracovní náplň vedoucích ubytovacích zařízení, nebo části - systém dokumentace v ubytovacím zařízení 5. Rychlé formy stravování a specielní stravovací služby - druhy, význam, uplatnění - franchising - catering - moderní systémová gastronomie (regenerování, systém cook chiil, konvenience, využití nových surovin 6. Technika obsluhy a servis poskytovaných služeb - společenská etika a etiketa obsluhy - kvalita obsluhy (kvalifikace, kompetentnost, spolehlivost, flexibilita) - inventář odbytových středisek 7. Jídelní lístek a nápojový lístek - uplatnění doporučených směrů výživy a skladba jídelního lístku podle zákaznického segmentu - způsob stanovení cen stravování - vnější vzhled jídelního lístku - některé vybrané druhy menu (manu s pevnými cenami, snídaňové menu, brunch, dětské menu, dietní menu) 8. Technologie přípravy pokrmů - zpracování masa podle druhů - přílohy, příkrmy, bezmasé pokrmy, moučníky - výrobky studené kuchyně, teplé a míchané nápoje - polévky a snídaňové komplexy 9. Stravovací zvyklosti hostů - česká tradiční kuchyně a krajové speciality - základní zahraniční kuchyně a jejich charakteristika - moderní směry ve výživě a jejich praktické uplatnění 10. Základy finančního hospodaření - tvorba cen v ubytování a stravování (hlavní zásady) - tvorba a nabídka produktů ubytování a stravování - analýza podnikatelské činnosti (náklady, zisk, efektivnost a rentabilita), majetková a finanční struktura podniku - finanční strategie a daňová problematika

Podmínky absolvování předmětu

Prezenční forma (platnost od: 1960/1961 letní semestr)
Název úlohyTyp úlohyMax. počet bodů
(akt. za podúlohy)
Min. počet bodůMax. počet pokusů
Zápočet a zkouška Zápočet a zkouška 100 (145) 51 3
        Zkouška Zkouška 100  0 3
        Zápočet Zápočet 45  0 3
Rozsah povinné účasti:

Zobrazit historii

Podmínky absolvování předmětu a účast na cvičeních v rámci ISP:

Zobrazit historii

Výskyt ve studijních plánech

Akademický rokProgramObor/spec.Spec.ZaměřeníFormaJazyk výuky Konz. stř.RočníkZLTyp povinnosti
2009/2010 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán
2008/2009 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán
2007/2008 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán

Výskyt ve speciálních blocích

Název blokuAkademický rokForma studiaJazyk výuky RočníkZLTyp blokuVlastník bloku

Hodnocení Výuky



2009/2010 letní