115-0312/01 – Entrepreneurial Activities in Common Board and Accommodation (PČSSU)
Gurantor department | Department of Management | Credits | 5 |
Subject guarantor | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. | Subject version guarantor | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. |
Study level | undergraduate or graduate | Requirement | Compulsory |
Year | 2 | Semester | summer |
| | Study language | Czech |
Year of introduction | 2007/2008 | Year of cancellation | 2009/2010 |
Intended for the faculties | EKF | Intended for study types | Bachelor |
Subject aims expressed by acquired skills and competences
- to gain an overview of the specifics of doing business in hotels and restaurants,
- to gain awareness of the technological background of establishments catering and accommodation services
- to know the fast forms of catering and to be able to categorize a particular facility
- to be able to assess the composition of wine list and beverage menu,
- to know the theory, technology, cooking,
- to be able to establish pricing of products and services.
Teaching methods
Lectures
Seminars
Individual consultations
Summary
Introducing students to the specifics of the business in the accommodation and catering. Obtaining practical and theoretical knowledge on the management of these facilities. Besides tourist facilities are also filed information about other facilities (hospitals, factory and school facilities).
Compulsory literature:
Recommended literature:
Way of continuous check of knowledge in the course of semester
E-learning
Other requirements
Prerequisities
Subject has no prerequisities.
Co-requisities
Subject has no co-requisities.
Subject syllabus:
1. Úvod do problematiky společného stravování a ubytování
- druhy a formy společného stravování
- specifika jednotlivých druhů a forem společného stravování
- druhy a formy ubytování
- specifika jednotlivých druhů a forem ubytování
- právní a odborné aspekty podnikání v této oblasti
2. Členění provozů a středisek společného stravování a ubytování
- základní střediska ve společném stravování podle jejich zaměření,
činitele ovlivňující jejich velikost
- základní střediska ubytovacích zařízení podle jejich zaměření
3. Zařízení a vybavení provozoven společného stravování a ubytovacích
služeb
- stroje a zařízení pro výrobu
- stroje a zařízení pro obsluhu
- stroje a zařízení pro další činnost provozoven
4. Vybavení a činnosti v ubytovacích zařízeních
- vybavení recepce, společných prostor, společenských prostor, pokojů
- činnosti recepce, činnosti pokojských, činnost hotelové hospodyně
- povinnosti a pracovní náplň vedoucích ubytovacích zařízení, nebo části
- systém dokumentace v ubytovacím zařízení
5. Rychlé formy stravování a specielní stravovací služby
- druhy, význam, uplatnění
- franchising
- catering
- moderní systémová gastronomie (regenerování, systém cook chiil,
konvenience, využití nových surovin
6. Technika obsluhy a servis poskytovaných služeb
- společenská etika a etiketa obsluhy
- kvalita obsluhy (kvalifikace, kompetentnost, spolehlivost, flexibilita)
- inventář odbytových středisek
7. Jídelní lístek a nápojový lístek
- uplatnění doporučených směrů výživy a skladba jídelního lístku podle
zákaznického segmentu
- způsob stanovení cen stravování
- vnější vzhled jídelního lístku
- některé vybrané druhy menu (manu s pevnými cenami, snídaňové menu,
brunch, dětské menu, dietní menu)
8. Technologie přípravy pokrmů
- zpracování masa podle druhů
- přílohy, příkrmy, bezmasé pokrmy, moučníky
- výrobky studené kuchyně, teplé a míchané nápoje
- polévky a snídaňové komplexy
9. Stravovací zvyklosti hostů
- česká tradiční kuchyně a krajové speciality
- základní zahraniční kuchyně a jejich charakteristika
- moderní směry ve výživě a jejich praktické uplatnění
10. Základy finančního hospodaření
- tvorba cen v ubytování a stravování (hlavní zásady)
- tvorba a nabídka produktů ubytování a stravování
- analýza podnikatelské činnosti (náklady, zisk, efektivnost a rentabilita),
majetková a finanční struktura podniku
- finanční strategie a daňová problematika
Conditions for subject completion
Occurrence in study plans
Occurrence in special blocks
Assessment of instruction