115-0312/02 – Podnikatelské činnosti ve společném stravování a ubytování (PČSSU)
Garantující katedra | Katedra managementu | Kredity | 4 |
Garant předmětu | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. | Garant verze předmětu | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | Povinnost | povinný |
Ročník | 2 | Semestr | letní |
| | Jazyk výuky | čeština |
Rok zavedení | 2010/2011 | Rok zrušení | 2010/2011 |
Určeno pro fakulty | EKF | Určeno pro typy studia | bakalářské |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
- získat přehled o specifikách podnikání v ubytování a stravování,
- získat povědomí o technologickém zázemí provozoven společného stravování a ubytovacích služeb,
- znát rychlé formy stravování a být schopen kategorizovat konkrétní zařízení,
- být schopen posoudit skladbu nápojového a jídelního lístku,
- znát teoreticky technologii přípravy pokrmů,
- být schopen sestavit cenové kalkulace výrobků a služeb.
Vyučovací metody
Přednášky
Semináře
Individuální konzultace
Anotace
Seznámení posluchačů se specifiky podnikání v oblasti ubytování a společném
stravování. Získání praktických i teoretických poznatků o řízení těchto
zařízení. Mimo zařízení cestovního ruchu jsou zde podány i informace o dalších
zařízeních (nemocnice, závodní a školní zařízení).
Povinná literatura:
Doporučená literatura:
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
E-learning
Další požadavky na studenta
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
1. Úvod do problematiky společného stravování a ubytování
2. Členění provozů a středisek společného stravování a ubytování
3. Zařízení a vybavení provozoven společného stravování a ubytovacích služeb
4. Vybavení a činnosti v ubytovacích zařízeních
5. Rychlé formy stravování a speciální stravovací služby
6. Technika obsluhy a servis poskytovaných služeb
7. Jídelní lístek a nápojový lístek
8. Technologie přípravy pokrmů
9. Stravovací zvyklosti hostů
10. Základy finančního hospodaření
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky
Předmět neobsahuje žádné hodnocení.