115-0317/01 – Management zařízení cestovního ruchu (MZCR)
Garantující katedra | Katedra managementu | Kredity | 3 |
Garant předmětu | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. | Garant verze předmětu | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | | |
| | Jazyk výuky | čeština |
Rok zavedení | 2007/2008 | Rok zrušení | 2010/2011 |
Určeno pro fakulty | EKF | Určeno pro typy studia | bakalářské |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
- být schopen posoudit svůj potenciál pro výkon manažerské práce,
- uvědomovat si prostor pro rozvoj své osobnosti,
- znát základní manažerské přístupy a být schopen je uplatnit v praxi,
- dokázat popsat specifika managementu v různých zařízeních cestovního ruchu,
- znát daňovou problematiku v cestovním ruchu,
- sledovat ekonomickou výkonnost zařízení cestovního ruchu,
- hodnotit investice,
- být schopen podílet se na tvorbě cenové politiky organizace.
Vyučovací metody
Přednášky
Semináře
Individuální konzultace
Anotace
Seznámení posluchačů s principy řízení ubytovacích a stravovacích zařízení a
cestovních kanceláří včetně naznačení vývojových trendů v managementu
uplatnitelných v cestovním ruchu.
Povinná literatura:
Doporučená literatura:
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
osobní konzultace
E-learning
Další požadavky na studenta
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
1. Ubytovací zařízení
• vznik a vývoj hotelnictví a jeho úloha v cestovním ruchu
• klasifikace ubytovacích zařízení, typy ubytovacích zařízení
• organizační struktura ubytovacích zařízení, koordinace činností
• hotelové řetězce, seskupení podnikatelů
2. Stravovací a občerstvovací zařízení
• podstata, význam, základní funkce společného stravování
• typizace společného stravování [veřejné a neveřejné stravování]
• předpoklady pro podnikání ve společném stravování [právní, ekonomické,
znalostní, povozní, osobnostní]
• předmět činnosti a postavení v distribučním procesu
• utváření rovnovážné mzdy
3. Cestovní kanceláře
• vznik a vývoj cestovních kanceláří ve světe a zejména u nás
• definování cestovních kanceláří, cestovních agentur a jejich
roztřídění, základní vybavení cestovních kanceláří
• předmět činnosti a postavení v distribučním procesu
• organizační uspořádání cestovních kanceláří, formy spolupráce
• obchodní operace v cestovních kancelářích
4. Základy řízení organizace
• osobnost managera, předpoklady a charakter manažerské práce
• hlavní manažerské role a činnosti manažera, styly řízení
• základní manažerské přístupy a metody využívaní v řízení
• personální management-výběr a výchova pracovníků v cestovním ruchu
5. Finanční management v cestovním ruchu
• charakteristika základních finančních ukazatelů
• specifická kriteria využivatelnosti zařízení cestovního ruchu
• hodnocení investic, zdroje financování
• cenová politika v cestovním ruchu, systém slev
• analýza a charakteristika řízení toku peněz podniku cestovního ruchu
[cash flow]
• specifika daňové a platební problematiky v cestovním ruchu
6. Činnost managementu v ubytovacích zařízeních
• top management, náplň práce, členění, povinnosti
• provozní management-náplň práce, členění [recepce, stravování,
ubytovací část], povinnosti
• technický management-náplň práce, povinnosti, členění
• pomocné provozy
7. Činnost managementu ve stravovacích zařízeních
• top management, náplň práce, členění, povinnosti
• provozní management-náplň práce, členění, povinnosti
• technický management-náplň práce, povinnosti, členění
• charakteristika činnosti specialistů ve stravovacích zařízeních
• uspořádání provozu a jeho vybavenost
8. Činnost managementu cestovních kanceláří
• top management- náplň práce, členění, povinnosti
• provozní management-náplň práce, členění, povinnosti
• tvorba vlastního produktu [zaměření na cílový segment, cenové relace,
propagace]
• uspořádání organizace a vybavenost provozu
• formy spolupráce a zapojení do sdružení i profesních svazů
9. Zásady bezpečnosti v zařízeních cestovního ruchu
• bezpečnostní systém ubytovacích zařízení a stravovacích i
občerstvovacích organizací
• vztahy managementu k veřejnosti i k výkonným orgánům samosprávy i
státní správy
• systémy pojištění [zejména u cestovních kanceláří]
• protipožární opatření
10. Plánování
• druhy plánů podle času, obsahu, zaměření na klientský segment
• obecné zásady operativního a taktického plánování
• zásady tvorby strategie organizace – vize, cíle, analýza, výběr
alternativy, implementace
11. Řízení v neobvyklých [málo se vyskytujících] situacích
• obchodní jednání [jednací taktika, příprava a průběh jednání]
• řešení konfliktů a krizových situací
• řízení organizace v případech významných změn
12. Nové trendy v zařízeních cestovního ruchu
• ubytovací zařízení v budoucnosti
• změny stravovacích zvyklostí
• změny hodnot v oblasti cestovního ruchu, nové požadavky klientů
• změny názorů na dopravu i trávení volného času
• nové technologie
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky