115-0317/01 – Management zařízení cestovního ruchu (MZCR)

Garantující katedraKatedra managementuKredity3
Garant předmětudoc. Ing. Václav Lednický, CSc.Garant verze předmětudoc. Ing. Václav Lednický, CSc.
Úroveň studiapregraduální nebo graduálníPovinnostpovinný
Ročník2Semestrzimní
Jazyk výukyčeština
Rok zavedení2007/2008Rok zrušení2010/2011
Určeno pro fakultyEKFUrčeno pro typy studiabakalářské
Výuku zajišťuje
Os. čís.JménoCvičícíPřednášející
LED30 doc. Ing. Václav Lednický, CSc.
Rozsah výuky pro formy studia
Forma studiaZp.zak.Rozsah
prezenční Zápočet 2+0

Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi

- být schopen posoudit svůj potenciál pro výkon manažerské práce, - uvědomovat si prostor pro rozvoj své osobnosti, - znát základní manažerské přístupy a být schopen je uplatnit v praxi, - dokázat popsat specifika managementu v různých zařízeních cestovního ruchu, - znát daňovou problematiku v cestovním ruchu, - sledovat ekonomickou výkonnost zařízení cestovního ruchu, - hodnotit investice, - být schopen podílet se na tvorbě cenové politiky organizace.

Vyučovací metody

Přednášky
Semináře
Individuální konzultace

Anotace

Seznámení posluchačů s principy řízení ubytovacích a stravovacích zařízení a cestovních kanceláří včetně naznačení vývojových trendů v managementu uplatnitelných v cestovním ruchu.

Povinná literatura:

KŘÍŽEK, Felix a Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0. KYNCLOVÁ, Jaroslava a Eva KARÁSKOVÁ. Marketing a management: pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-061-1. LACINA, Karel. Management a marketing cestovního ruchu. Praha: Vysoká škola finanční a správní, 2010. ISBN 978-80-7408-035-7. MICHÁLKOVÁ, Anna. Faktory úspešnosti regionálnych sietí v cestovnom ruchu. Praha: Oeconomica, 2010. ISBN 978-80-245-1735-3. RYGLOVÁ, Kateřina, Michal BURIAN a Ida VAJČNEROVÁ. Cestovní ruch - podnikatelské principy a příležitosti v praxi. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-4039-3. SYSEL, Jiří a Josef ZURYNEK. Management cestovní kanceláře a cestovní agentury. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského, 2009. ISBN 978-80-86723-78-5. TESONE, Dana V. Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismu. Přeložil Karel STARÝ. Praha: Wolters Kluwer, 2011. ISBN 978-80-7357-655-4. ZÁBOJ, Marek, Ida VAJČNEROVÁ a Aleš PEPRNÝ. Aliance malých a středních podniků v maloobchodu a cestovním ruchu. Ostrava: Key, 2011. ISBN 978-80-7418-130-6.

Doporučená literatura:

BERÁNEK, Jaromír a Pavel. KOTEK. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. INDROVÁ, Jarmila, Zdenka PETRŮ a Martin VAŠKO. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-739-8. KOLEKTIV: Služby a cestovný ruch. Bratislava: Sprint, 2001. ISBN 80-88848-78-4. LIŠKA, Jaroslav. Podnikatelská činnost ve společenském stravování a hotelnictví. Brno: Vydavatelství MU, 1995. ISBN 80-210-1238-2. NOVACKÁ Ludmila et al. Cestovný ruch, technika služieb, delegát a sprievodca. Bratislava: Ekonom, 2010. ISBN 978-80-225-2982-3. RYGLOVÁ, Kateřina, Michal BURIAN a Ida VAJČNEROVÁ. Cestovní ruch - podnikatelské principy a příležitosti v praxi. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-4039-3. SMETANA František a Eva KRÁTKÁ. Podnikání v hotelnictví a gastronomii. Praha: Fortuna, 2008. ISBN 978-80-7373-054-3. VAŠTÍKOVÁ, Miroslava. Marketing služeb efektivně a moderně. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2721-9.

Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta

osobní konzultace

E-learning

Další požadavky na studenta

Prerekvizity

Předmět nemá žádné prerekvizity.

Korekvizity

Předmět nemá žádné korekvizity.

Osnova předmětu

1. Ubytovací zařízení • vznik a vývoj hotelnictví a jeho úloha v cestovním ruchu • klasifikace ubytovacích zařízení, typy ubytovacích zařízení • organizační struktura ubytovacích zařízení, koordinace činností • hotelové řetězce, seskupení podnikatelů 2. Stravovací a občerstvovací zařízení • podstata, význam, základní funkce společného stravování • typizace společného stravování [veřejné a neveřejné stravování] • předpoklady pro podnikání ve společném stravování [právní, ekonomické, znalostní, povozní, osobnostní] • předmět činnosti a postavení v distribučním procesu • utváření rovnovážné mzdy 3. Cestovní kanceláře • vznik a vývoj cestovních kanceláří ve světe a zejména u nás • definování cestovních kanceláří, cestovních agentur a jejich roztřídění, základní vybavení cestovních kanceláří • předmět činnosti a postavení v distribučním procesu • organizační uspořádání cestovních kanceláří, formy spolupráce • obchodní operace v cestovních kancelářích 4. Základy řízení organizace • osobnost managera, předpoklady a charakter manažerské práce • hlavní manažerské role a činnosti manažera, styly řízení • základní manažerské přístupy a metody využívaní v řízení • personální management-výběr a výchova pracovníků v cestovním ruchu 5. Finanční management v cestovním ruchu • charakteristika základních finančních ukazatelů • specifická kriteria využivatelnosti zařízení cestovního ruchu • hodnocení investic, zdroje financování • cenová politika v cestovním ruchu, systém slev • analýza a charakteristika řízení toku peněz podniku cestovního ruchu [cash flow] • specifika daňové a platební problematiky v cestovním ruchu 6. Činnost managementu v ubytovacích zařízeních • top management, náplň práce, členění, povinnosti • provozní management-náplň práce, členění [recepce, stravování, ubytovací část], povinnosti • technický management-náplň práce, povinnosti, členění • pomocné provozy 7. Činnost managementu ve stravovacích zařízeních • top management, náplň práce, členění, povinnosti • provozní management-náplň práce, členění, povinnosti • technický management-náplň práce, povinnosti, členění • charakteristika činnosti specialistů ve stravovacích zařízeních • uspořádání provozu a jeho vybavenost 8. Činnost managementu cestovních kanceláří • top management- náplň práce, členění, povinnosti • provozní management-náplň práce, členění, povinnosti • tvorba vlastního produktu [zaměření na cílový segment, cenové relace, propagace] • uspořádání organizace a vybavenost provozu • formy spolupráce a zapojení do sdružení i profesních svazů 9. Zásady bezpečnosti v zařízeních cestovního ruchu • bezpečnostní systém ubytovacích zařízení a stravovacích i občerstvovacích organizací • vztahy managementu k veřejnosti i k výkonným orgánům samosprávy i státní správy • systémy pojištění [zejména u cestovních kanceláří] • protipožární opatření 10. Plánování • druhy plánů podle času, obsahu, zaměření na klientský segment • obecné zásady operativního a taktického plánování • zásady tvorby strategie organizace – vize, cíle, analýza, výběr alternativy, implementace 11. Řízení v neobvyklých [málo se vyskytujících] situacích • obchodní jednání [jednací taktika, příprava a průběh jednání] • řešení konfliktů a krizových situací • řízení organizace v případech významných změn 12. Nové trendy v zařízeních cestovního ruchu • ubytovací zařízení v budoucnosti • změny stravovacích zvyklostí • změny hodnot v oblasti cestovního ruchu, nové požadavky klientů • změny názorů na dopravu i trávení volného času • nové technologie

Podmínky absolvování předmětu

Prezenční forma (platnost od: 1960/1961 letní semestr)
Název úlohyTyp úlohyMax. počet bodů
(akt. za podúlohy)
Min. počet bodůMax. počet pokusů
Zápočet Zápočet 85 (85) 0 3
        Projekt Projekt 85  0 3
Rozsah povinné účasti:

Zobrazit historii

Podmínky absolvování předmětu a účast na cvičeních v rámci ISP:

Zobrazit historii

Výskyt ve studijních plánech

Akademický rokProgramObor/spec.Spec.ZaměřeníFormaJazyk výuky Konz. stř.RočníkZLTyp povinnosti
2010/2011 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (00) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán
2010/2011 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán
2009/2010 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán
2008/2009 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán
2007/2008 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán

Výskyt ve speciálních blocích

Název blokuAkademický rokForma studiaJazyk výuky RočníkZLTyp blokuVlastník bloku

Hodnocení Výuky



2009/2010 zimní