115-0317/01 – Tourism Establishment Management (MZCR)
Gurantor department | Department of Management | Credits | 3 |
Subject guarantor | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. | Subject version guarantor | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. |
Study level | undergraduate or graduate | Requirement | Compulsory |
Year | 2 | Semester | winter |
| | Study language | Czech |
Year of introduction | 2007/2008 | Year of cancellation | 2010/2011 |
Intended for the faculties | EKF | Intended for study types | Bachelor |
Subject aims expressed by acquired skills and competences
- to be able to assess their potential for performance manager work,
- be aware of the scope for the development of their personality,
- to know the basic manager approaches and to be able to apply it in practice,
- to be able to describe specifics of management in the various tourism facilities,
- to know the tax issues in tourism
- monitor the economic performance of tourist facilities,
- evaluate the investment
- to be able to participate in the formation of pricing policies of the organization
Teaching methods
Lectures
Seminars
Individual consultations
Summary
Introduction to the principles of accommodation and catering facilities and
travel agencies, including the indication of trends in management
applicable in tourism.
Compulsory literature:
Recommended literature:
Way of continuous check of knowledge in the course of semester
osobní konzultace
E-learning
Other requirements
Prerequisities
Subject has no prerequisities.
Co-requisities
Subject has no co-requisities.
Subject syllabus:
1. Ubytovací zařízení
• vznik a vývoj hotelnictví a jeho úloha v cestovním ruchu
• klasifikace ubytovacích zařízení, typy ubytovacích zařízení
• organizační struktura ubytovacích zařízení, koordinace činností
• hotelové řetězce, seskupení podnikatelů
2. Stravovací a občerstvovací zařízení
• podstata, význam, základní funkce společného stravování
• typizace společného stravování [veřejné a neveřejné stravování]
• předpoklady pro podnikání ve společném stravování [právní, ekonomické,
znalostní, povozní, osobnostní]
• předmět činnosti a postavení v distribučním procesu
• utváření rovnovážné mzdy
3. Cestovní kanceláře
• vznik a vývoj cestovních kanceláří ve světe a zejména u nás
• definování cestovních kanceláří, cestovních agentur a jejich
roztřídění, základní vybavení cestovních kanceláří
• předmět činnosti a postavení v distribučním procesu
• organizační uspořádání cestovních kanceláří, formy spolupráce
• obchodní operace v cestovních kancelářích
4. Základy řízení organizace
• osobnost managera, předpoklady a charakter manažerské práce
• hlavní manažerské role a činnosti manažera, styly řízení
• základní manažerské přístupy a metody využívaní v řízení
• personální management-výběr a výchova pracovníků v cestovním ruchu
5. Finanční management v cestovním ruchu
• charakteristika základních finančních ukazatelů
• specifická kriteria využivatelnosti zařízení cestovního ruchu
• hodnocení investic, zdroje financování
• cenová politika v cestovním ruchu, systém slev
• analýza a charakteristika řízení toku peněz podniku cestovního ruchu
[cash flow]
• specifika daňové a platební problematiky v cestovním ruchu
6. Činnost managementu v ubytovacích zařízeních
• top management, náplň práce, členění, povinnosti
• provozní management-náplň práce, členění [recepce, stravování,
ubytovací část], povinnosti
• technický management-náplň práce, povinnosti, členění
• pomocné provozy
7. Činnost managementu ve stravovacích zařízeních
• top management, náplň práce, členění, povinnosti
• provozní management-náplň práce, členění, povinnosti
• technický management-náplň práce, povinnosti, členění
• charakteristika činnosti specialistů ve stravovacích zařízeních
• uspořádání provozu a jeho vybavenost
8. Činnost managementu cestovních kanceláří
• top management- náplň práce, členění, povinnosti
• provozní management-náplň práce, členění, povinnosti
• tvorba vlastního produktu [zaměření na cílový segment, cenové relace,
propagace]
• uspořádání organizace a vybavenost provozu
• formy spolupráce a zapojení do sdružení i profesních svazů
9. Zásady bezpečnosti v zařízeních cestovního ruchu
• bezpečnostní systém ubytovacích zařízení a stravovacích i
občerstvovacích organizací
• vztahy managementu k veřejnosti i k výkonným orgánům samosprávy i
státní správy
• systémy pojištění [zejména u cestovních kanceláří]
• protipožární opatření
10. Plánování
• druhy plánů podle času, obsahu, zaměření na klientský segment
• obecné zásady operativního a taktického plánování
• zásady tvorby strategie organizace – vize, cíle, analýza, výběr
alternativy, implementace
11. Řízení v neobvyklých [málo se vyskytujících] situacích
• obchodní jednání [jednací taktika, příprava a průběh jednání]
• řešení konfliktů a krizových situací
• řízení organizace v případech významných změn
12. Nové trendy v zařízeních cestovního ruchu
• ubytovací zařízení v budoucnosti
• změny stravovacích zvyklostí
• změny hodnot v oblasti cestovního ruchu, nové požadavky klientů
• změny názorů na dopravu i trávení volného času
• nové technologie
Conditions for subject completion
Occurrence in study plans
Occurrence in special blocks
Assessment of instruction