115-0317/02 – Management zařízení cestovního ruchu (MZCR)

Garantující katedraKatedra managementuKredity5
Garant předmětudoc. Ing. Václav Lednický, CSc.Garant verze předmětudoc. Ing. Václav Lednický, CSc.
Úroveň studiapregraduální nebo graduálníPovinnostpovinný
Ročník2Semestrzimní
Jazyk výukyčeština
Rok zavedení2011/2012Rok zrušení2014/2015
Určeno pro fakultyEKFUrčeno pro typy studiabakalářské
Výuku zajišťuje
Os. čís.JménoCvičícíPřednášející
LED30 doc. Ing. Václav Lednický, CSc.
STE65 Ing. Zuzana Stefanovová, Ph.D.
Rozsah výuky pro formy studia
Forma studiaZp.zak.Rozsah
prezenční Zápočet a zkouška 3+1

Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi

- být schopen posoudit svůj potenciál pro výkon manažerské práce, - uvědomovat si prostor pro rozvoj své osobnosti, - znát základní manažerské přístupy a být schopen je uplatnit v praxi, - dokázat popsat specifika managementu v různých zařízeních cestovního ruchu, - znát daňovou problematiku v cestovním ruchu, - sledovat ekonomickou výkonnost zařízení cestovního ruchu, - hodnotit investice, - být schopen podílet se na tvorbě cenové politiky organizace.

Vyučovací metody

Přednášky
Semináře
Individuální konzultace

Anotace

Seznámení posluchačů s principy řízení ubytovacích a stravovacích zařízení a cestovních kanceláří včetně naznačení vývojových trendů v managementu uplatnitelných v cestovním ruchu.

Povinná literatura:

KŘÍŽEK, Felix a Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0. KYNCLOVÁ, Jaroslava a Eva KARÁSKOVÁ. Marketing a management: pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-061-1. LACINA, Karel. Management a marketing cestovního ruchu. Praha: Vysoká škola finanční a správní, 2010. ISBN 978-80-7408-035-7. MICHÁLKOVÁ, Anna. Faktory úspešnosti regionálnych sietí v cestovnom ruchu. Praha: Oeconomica, 2010. ISBN 978-80-245-1735-3. RYGLOVÁ, Kateřina, Michal BURIAN a Ida VAJČNEROVÁ. Cestovní ruch - podnikatelské principy a příležitosti v praxi. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-4039-3. SYSEL, Jiří a Josef ZURYNEK. Management cestovní kanceláře a cestovní agentury. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského, 2009. ISBN 978-80-86723-78-5. TESONE, Dana V. Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismu. Přeložil Karel STARÝ. Praha: Wolters Kluwer, 2011. ISBN 978-80-7357-655-4. ZÁBOJ, Marek, Ida VAJČNEROVÁ a Aleš PEPRNÝ. Aliance malých a středních podniků v maloobchodu a cestovním ruchu. Ostrava: Key, 2011. ISBN 978-80-7418-130-6.

Doporučená literatura:

BERÁNEK, Jaromír a Pavel. KOTEK. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. INDROVÁ, Jarmila, Zdenka PETRŮ a Martin VAŠKO. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-739-8. KOLEKTIV: Služby a cestovný ruch. Bratislava: Sprint, 2001. ISBN 80-88848-78-4. LIŠKA, Jaroslav. Podnikatelská činnost ve společenském stravování a hotelnictví. Brno: Vydavatelství MU, 1995. ISBN 80-210-1238-2. NOVACKÁ Ludmila et al. Cestovný ruch, technika služieb, delegát a sprievodca. Bratislava: Ekonom, 2010. ISBN 978-80-225-2982-3. RYGLOVÁ, Kateřina, Michal BURIAN a Ida VAJČNEROVÁ. Cestovní ruch - podnikatelské principy a příležitosti v praxi. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-4039-3. SMETANA František a Eva KRÁTKÁ. Podnikání v hotelnictví a gastronomii. Praha: Fortuna, 2008. ISBN 978-80-7373-054-3. VAŠTÍKOVÁ, Miroslava. Marketing služeb efektivně a moderně. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2721-9.

Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta

osobní konzultace

E-learning

Další požadavky na studenta

Znalosti managementu a problematiky cestovního ruchu.

Prerekvizity

Předmět nemá žádné prerekvizity.

Korekvizity

Předmět nemá žádné korekvizity.

Osnova předmětu

1.Ubytovací zařízení • vznik a vývoj hotelnictví a jeho úloha v cestovním ruchu • klasifikace ubytovacích zařízení, typy ubytovacích zařízení • organizační struktura ubytovacích zařízení, koordinace činností • hotelové řetězce, seskupení podnikatelů 2. Stravovací a občerstvovací zařízení • podstata, význam, základní funkce společného stravování • typizace společného stravování [veřejné a neveřejné stravování] • předpoklady pro podnikání ve společném stravování [právní, ekonomické, znalostní, povozní, osobnostní] • předmět činnosti a postavení v distribučním procesu • utváření rovnovážné mzdy 3. Cestovní kanceláře • vznik a vývoj cestovních kanceláří ve světe a zejména u nás • definování cestovních kanceláří, cestovních agentur a jejich roztřídění, základní vybavení cestovních kanceláří • předmět činnosti a postavení v distribučním procesu • organizační uspořádání cestovních kanceláří, formy spolupráce • obchodní operace v cestovních kancelářích 4. Základy řízení organizace • osobnost managera, předpoklady a charakter manažerské práce • hlavní manažerské role a činnosti manažera, styly řízení • základní manažerské přístupy a metody využívaní v řízení • personální management-výběr a výchova pracovníků v cestovním ruchu 5. Finanční management v cestovním ruchu • charakteristika základních finančních ukazatelů • specifická kriteria využivatelnosti zařízení cestovního ruchu • hodnocení investic, zdroje financování • cenová politika v cestovním ruchu, systém slev • analýza a charakteristika řízení toku peněz podniku cestovního ruchu [cash flow] • specifika daňové a platební problematiky v cestovním ruchu 6. Činnost managementu v ubytovacích zařízeních • top management, náplň práce, členění, povinnosti • provozní management-náplň práce, členění [recepce, stravování, ubytovací část], povinnosti • technický management-náplň práce, povinnosti, členění • pomocné provozy 7. Činnost managementu ve stravovacích zařízeních • top management, náplň práce, členění, povinnosti • provozní management-náplň práce, členění, povinnosti • technický management-náplň práce, povinnosti, členění • charakteristika činnosti specialistů ve stravovacích zařízeních • uspořádání provozu a jeho vybavenost 8. Činnost managementu cestovních kanceláří • top management- náplň práce, členění, povinnosti • provozní management-náplň práce, členění, povinnosti • tvorba vlastního produktu [zaměření na cílový segment, cenové relace, propagace] • uspořádání organizace a vybavenost provozu • formy spolupráce a zapojení do sdružení i profesních svazů 9. Zásady bezpečnosti v zařízeních cestovního ruchu • bezpečnostní systém ubytovacích zařízení a stravovacích i občerstvovacích organizací • vztahy managementu k veřejnosti i k výkonným orgánům samosprávy i státní správy • systémy pojištění [zejména u cestovních kanceláří] • protipožární opatření 10. Plánování • druhy plánů podle času, obsahu, zaměření na klientský segment • obecné zásady operativního a taktického plánování • zásady tvorby strategie organizace – vize, cíle, analýza, výběr alternativy, implementace 11. Řízení v neobvyklých [málo se vyskytujících] situacích • obchodní jednání [jednací taktika, příprava a průběh jednání] • řešení konfliktů a krizových situací • řízení organizace v případech významných změn 12. Nové trendy v zařízeních cestovního ruchu • ubytovací zařízení v budoucnosti • změny stravovacích zvyklostí • změny hodnot v oblasti cestovního ruchu, nové požadavky klientů • změny názorů na dopravu i trávení volného času • nové technologie

Podmínky absolvování předmětu

Prezenční forma (platnost od: 2011/2012 zimní semestr, platnost do: 2014/2015 letní semestr)
Název úlohyTyp úlohyMax. počet bodů
(akt. za podúlohy)
Min. počet bodůMax. počet pokusů
Zápočet a zkouška Zápočet a zkouška 100 (100) 51
        Zápočet Zápočet 30  16 3
        Zkouška Zkouška 70  36 3
Rozsah povinné účasti:

Zobrazit historii

Podmínky absolvování předmětu a účast na cvičeních v rámci ISP:

Zobrazit historii

Výskyt ve studijních plánech

Akademický rokProgramObor/spec.Spec.ZaměřeníFormaJazyk výuky Konz. stř.RočníkZLTyp povinnosti
2014/2015 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán
2013/2014 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán
2013/2014 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán
2012/2013 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán
2011/2012 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 2 povinný stu. plán

Výskyt ve speciálních blocích

Název blokuAkademický rokForma studiaJazyk výuky RočníkZLTyp blokuVlastník bloku

Hodnocení Výuky



2011/2012 zimní