115-0330/01 – Bezpečnost a hygiena práce (BHP)
Garantující katedra | Katedra managementu | Kredity | 2 |
Garant předmětu | Ing. Vlasta Humlová, Ph.D. | Garant verze předmětu | Ing. Vlasta Humlová, Ph.D. |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | | |
| | Jazyk výuky | čeština |
Rok zavedení | 2007/2008 | Rok zrušení | 2012/2013 |
Určeno pro fakulty | EKF | Určeno pro typy studia | bakalářské |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
- Znát základní právní úpravu související s bezpečností práce a ochranou zdraví na pracovišti.
- Dokázat samostatně sestavit organizační předpisy v souvislosti s bezpečností práce a ochranou zdraví na pracovišti, pracovní řád.
- Umět vést evidenci pracovních úrazů a znát právní úpravu odpovědnosti za škodu při pracovních úrazech a nemocech z povolání.
- Aplikovat metody analýzy rizik a být schopen posoudit riziko.
- Být schopen předvídat a zamezit negativním ekologickým dopadům souvisejícím s podnikatelskými aktivitami v oblasti cestovního ruchu.
Vyučovací metody
Přednášky
Semináře
Individuální konzultace
Anotace
Poskytnout posluchačům orientaci v základních předpisech bezpečnosti a hygieny práce v oblasti cestovního ruchu.
Povinná literatura:
Doporučená literatura:
KUKLOVÁ, Dana. Zdravotní péče a ochrana zdraví při práci. Praha: BMSS-Start, 2011.
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
průběžný písemný test
E-learning
Další požadavky na studenta
Znalost české legislativy, schopnost vyhledávání informačních zdrojů.
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
1. Úvod do předmětu
- Základní pojmy
- Význam předmětu
2. Pracovní kázeň a pracovní řád
- Školení zaměstnanců o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci
- Základní povinnosti zaměstnanců
- Základní povinnosti vedoucích zaměstnanců
- Pracovní řád
3. Zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
- Základní zásady, definice bezpečnosti práce
- Prevence rizik
- Odborná způsobilost
- Vybraná a vyhrazená technická zařízení
- Povinnosti zaměstnavatele
- Práva a povinnosti zaměstnanců
- Úloha odborových orgánů, příp. rady pracujících
- Státní odborný dozor
4. Škody na zdraví a majetku, náhrady vzniklých škod
- Předcházení škodám
- Šetření, evidence a registrace pracovních úrazů a nehod
- Odpovědnost za škodu při pracovních úrazech a nemocech z povolání
- Odškodňování bolesti, ztíženého společenského uplatnění a ztráty na výdělku
5. Protipožární opatření
- Základní pojmový aparát
- Příčiny vzniku požáru a podmínky jeho šíření
- Protipožární plány (havarijní a evakuační plány)
- Výškové budovy a jejich protipožární plány
- Povinná protipožární opatření a vybavení budov
6. Hygienická pravidla a předpisy
- Hygiena ubytovacích prostor
- Hygiena výrobních prostor
- Hygiena stravovacích prostor
- Osobní hygiena pracovníků provozu
7. Management rizika
- Příprava a posuzování rizik při práci
- Kategorizace nebezpečí rizik
- Proces analýzy rizik a metody posuzování rizik
8. Ekologie ubytovacího a stravovacího zařízení
- Význam ochrany životního prostředí
- Charta životního prostředí hotelů a restaurací
- Ekologické provozování jednotlivých středisek
- Rozvíjení akcí na ochranu životního prostředí
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky