115-0339/01 – Potravinářské zbožíznalectví (POTZB)

Garantující katedraKatedra managementuKredity3
Garant předmětuIng. Alois BílekGarant verze předmětuIng. Alois Bílek
Úroveň studiapregraduální nebo graduálníPovinnostpovinně volitelný
Ročník3Semestrzimní
Jazyk výukyčeština
Rok zavedení2008/2009Rok zrušení2014/2015
Určeno pro fakultyEKFUrčeno pro typy studiabakalářské
Výuku zajišťuje
Os. čís.JménoCvičícíPřednášející
BIL12 Ing. Alois Bílek
Rozsah výuky pro formy studia
Forma studiaZp.zak.Rozsah
prezenční Zápočet a zkouška 2+1

Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi

- zná hygienické předpisy související s úpravou a skladováním potravinářského zboží, - dokáže posoudit funkčnost a oprávněnost ochrany potravinářského zboží, - zvládá nejen kvantitativní, ale také kvalitativní přejímku potravinářského zboží, - se znalostmi o nutričních hodnotách potravin umí navrhnout adekvátní strukturu jídelníčku, - dokáže omezovat působení činitelů, které snižují užitné vlastnosti potravinářského zboží.

Vyučovací metody

Přednášky
Semináře
Individuální konzultace

Anotace

Předmět seznamuje studenty s kategorizací potravinářského zboží, jeho charakteristikami, balením, přepravou a požadavky na skladování. Velká pozornost je věnována hodnocení kvality potravinářského zboží, které vychází jak z technických, tak z estetických vlastností výrobků. Student je seznámen s pravidly pro certifikaci zboží.

Povinná literatura:

BRIŠ, Petr. Nauka o zboží: obecná část. 1. vyd. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009. ISBN 978-80-7318-774-3. KOPEC, Karel a Josef BALÍK. Kvalitologie zahradnických produktů: nauka o hodnocení a řízení jakosti produktů a produkčních procesů. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2008. ISBN 978-80-7375-198-2.

Doporučená literatura:

PAŘILOVÁ, Hana. Typologie tkanin - textilní zbožíznalství. Liberec: Technická univerzita, 2011. ISBN 978-80-7372-674-4.

Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta

2 seminární práce v rozsahu minimálně 5 stran na zadané téma

E-learning

Další požadavky na studenta

Průzkum trhu a sledování moderních trendů.

Prerekvizity

Předmět nemá žádné prerekvizity.

Korekvizity

Předmět nemá žádné korekvizity.

Osnova předmětu

1. Vlastnosti a ochrana zboží - základní pojmy, metody zkoušení zboží, přejímka zboží - standardizace a řízení jakosti zboží [normalizace, certifikace, metrologie], sortiment zboží - tvorba jakosti a způsoby hodnocení [metody, techniky] používané při hodnocení jakosti zboží 2. Vlivy působící na zboží a jeho ochrana - druhy vlivů [mechanické, fyzikální, chemické, biologické, klimatické] - morální opotřebení, korozní vlivy, přirozené úbytky a krádeže - ochrana zboží [ochrana konzervací a povrchovou úpravou, ochrana obalem, balení zboží] - přeprava zboží a jeho skladování [paletizace, kontejnerizace] - označování zboží čárkovým kódem EAN - ochrana zboží ochrannou známkou 3. Mléko a mléčné výrobky - význam mléka ve výživě, druhy mléka - tekuté mléčné výrobky, výrobky kysané - máslo, sýry - sušené a mražené mléčné výrobky - posuzování mléka a mléčných výrobků i jejich vady 4. Cereální potraviny - mlýnské výrobky [způsob výroby, druhy, použití, vstupní suroviny] - krupařské výrobky [vstupní surovina, způsob výroby, druhy] - rýže [druhy, původ, využití] - škrobárenské výrobky [vstupní suroviny, způsob výroby, druhy] 5. Luštěniny a olejniny - luštěniny [druhy, způsob využití, vstupní suroviny] - mák, suché plody [vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, kokos, kešu a para ořechy, arašídy] - rostlinné oleje a pokrmové tuky [druhy, využití, skladování] - živočišné tuky [druhy, využití, skladování] 6. Pekárenské výrobky, cukrářské výrobky, cukr a cukrovinky - chleba, běžné pečivo - těstoviny - trvanlivé druhy pečiva [sušenky, perníky, oplatky] - cukr, včelí med, umělá sladidla - cukrovinářské výrobky [čokoládové a nečokoládové cukrovinky] - kakao, čokoláda, zmrzlina 7. Zelenina, ovoce, brambory - druhy zeleniny, skladování - druhy ovoce, skladování - konzervování ovoce a zeleniny [hlavní zásady] - houby, brambory [druhy skladování] 8. Konzervované potraviny - zeleninové a ovocné výrobky - sterilizované hotové pokrmy - mrazírenské výrobky - dehydrované výrobky - kojenecká a dětská výživa 9. Pochutiny - pochutiny obsahující alkaloidy [káva, kávoviny, kávové extrakty, čaj] - pochutiny k úpravě jídel [sůl, hořčice, koření, přípravky zlepšující chuť a vůni, kypřící prostředky, ocet, polévkové přípravky] 10. Maso - druhy masa, složení masa, rozdělení masa - doprava a skladování masa - jateční druhy masa [hovězí, telecí, vepřové, skopové, koňské] - kosti, krev, vnitřnosti - masné a uzenářské výrobky 11. Drůbež, zvěřina, ryby a další druhy mas, vejce - drůbež [slepice, kohouti, krocani, perličky] - zvěřina [spárkatá zvěř, zajíci, divočáci, bažanti, exotické druhy zvěře] - ryby [sladkovodní a mořské] - korýši, měkkýši - vejce a výrobky z vajec 12. Nápoje, tabákové výrobky - nealkoholické nápoje [limonády, stolní a minerální vody, ovocné šťávy a sirupy, sodovky] - alkoholické nápoje [pivo, víno, lihoviny] - způsob skladování, záruční lhůty - cigarety, doutníky, balené tabáky

Podmínky absolvování předmětu

Prezenční forma (platnost od: 1960/1961 letní semestr, platnost do: 2009/2010 letní semestr)
Název úlohyTyp úlohyMax. počet bodů
(akt. za podúlohy)
Min. počet bodůMax. počet pokusů
Zápočet a zkouška Zápočet a zkouška 100 (100) 51 3
        Zápočet Zápočet 40 (40) 0 3
                Jiný typ úlohy Jiný typ úlohy 40  0 3
        Zkouška Zkouška 60 (60) 0 3
                Písemná zkouška Písemná zkouška 60  0 3
Rozsah povinné účasti:

Zobrazit historii

Podmínky absolvování předmětu a účast na cvičeních v rámci ISP:

Zobrazit historii

Výskyt ve studijních plánech

Akademický rokProgramObor/spec.Spec.ZaměřeníFormaJazyk výuky Konz. stř.RočníkZLTyp povinnosti
2014/2015 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 3 povinně volitelný stu. plán
2013/2014 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 3 povinně volitelný stu. plán
2013/2014 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 3 povinně volitelný stu. plán
2012/2013 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 3 povinně volitelný stu. plán
2011/2012 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 3 povinně volitelný stu. plán
2010/2011 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (00) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 3 povinně volitelný stu. plán
2010/2011 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 3 povinně volitelný stu. plán
2009/2010 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 3 povinně volitelný stu. plán
2008/2009 (B6208) Ekonomika a management (6501R006) Ekonomika cestovního ruchu (02) Ekonomika cestovního ruchu P čeština Uherské Hradiště 3 povinně volitelný stu. plán

Výskyt ve speciálních blocích

Název blokuAkademický rokForma studiaJazyk výuky RočníkZLTyp blokuVlastník bloku

Hodnocení Výuky



2011/2012 zimní
2009/2010 zimní