115-0339/01 – Potravinářské zbožíznalectví (POTZB)
Garantující katedra | Katedra managementu | Kredity | 3 |
Garant předmětu | Ing. Alois Bílek | Garant verze předmětu | Ing. Alois Bílek |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | Povinnost | povinně volitelný |
Ročník | 3 | Semestr | zimní |
| | Jazyk výuky | čeština |
Rok zavedení | 2008/2009 | Rok zrušení | 2014/2015 |
Určeno pro fakulty | EKF | Určeno pro typy studia | bakalářské |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
- zná hygienické předpisy související s úpravou a skladováním potravinářského zboží,
- dokáže posoudit funkčnost a oprávněnost ochrany potravinářského zboží,
- zvládá nejen kvantitativní, ale také kvalitativní přejímku potravinářského zboží,
- se znalostmi o nutričních hodnotách potravin umí navrhnout adekvátní strukturu jídelníčku,
- dokáže omezovat působení činitelů, které snižují užitné vlastnosti potravinářského zboží.
Vyučovací metody
Přednášky
Semináře
Individuální konzultace
Anotace
Předmět seznamuje studenty s kategorizací potravinářského zboží, jeho charakteristikami, balením, přepravou a požadavky na skladování. Velká pozornost je věnována hodnocení kvality potravinářského zboží, které vychází jak z technických, tak z estetických vlastností výrobků. Student je seznámen s pravidly pro certifikaci zboží.
Povinná literatura:
Doporučená literatura:
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
2 seminární práce v rozsahu minimálně 5 stran na zadané téma
E-learning
Další požadavky na studenta
Průzkum trhu a sledování moderních trendů.
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
1. Vlastnosti a ochrana zboží
- základní pojmy, metody zkoušení zboží, přejímka zboží
- standardizace a řízení jakosti zboží [normalizace, certifikace, metrologie], sortiment zboží
- tvorba jakosti a způsoby hodnocení [metody, techniky] používané při hodnocení jakosti zboží
2. Vlivy působící na zboží a jeho ochrana
- druhy vlivů [mechanické, fyzikální, chemické, biologické, klimatické]
- morální opotřebení, korozní vlivy, přirozené úbytky a krádeže
- ochrana zboží [ochrana konzervací a povrchovou úpravou, ochrana obalem, balení zboží]
- přeprava zboží a jeho skladování [paletizace, kontejnerizace]
- označování zboží čárkovým kódem EAN
- ochrana zboží ochrannou známkou
3. Mléko a mléčné výrobky
- význam mléka ve výživě, druhy mléka
- tekuté mléčné výrobky, výrobky kysané
- máslo, sýry
- sušené a mražené mléčné výrobky
- posuzování mléka a mléčných výrobků i jejich vady
4. Cereální potraviny
- mlýnské výrobky [způsob výroby, druhy, použití, vstupní suroviny]
- krupařské výrobky [vstupní surovina, způsob výroby, druhy]
- rýže [druhy, původ, využití]
- škrobárenské výrobky [vstupní suroviny, způsob výroby, druhy]
5. Luštěniny a olejniny
- luštěniny [druhy, způsob využití, vstupní suroviny]
- mák, suché plody [vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, kokos, kešu a para ořechy, arašídy]
- rostlinné oleje a pokrmové tuky [druhy, využití, skladování]
- živočišné tuky [druhy, využití, skladování]
6. Pekárenské výrobky, cukrářské výrobky, cukr a cukrovinky
- chleba, běžné pečivo
- těstoviny
- trvanlivé druhy pečiva [sušenky, perníky, oplatky]
- cukr, včelí med, umělá sladidla
- cukrovinářské výrobky [čokoládové a nečokoládové cukrovinky]
- kakao, čokoláda, zmrzlina
7. Zelenina, ovoce, brambory
- druhy zeleniny, skladování
- druhy ovoce, skladování
- konzervování ovoce a zeleniny [hlavní zásady]
- houby, brambory [druhy skladování]
8. Konzervované potraviny
- zeleninové a ovocné výrobky
- sterilizované hotové pokrmy
- mrazírenské výrobky
- dehydrované výrobky
- kojenecká a dětská výživa
9. Pochutiny
- pochutiny obsahující alkaloidy [káva, kávoviny, kávové extrakty, čaj]
- pochutiny k úpravě jídel [sůl, hořčice, koření, přípravky zlepšující chuť a vůni, kypřící prostředky, ocet, polévkové přípravky]
10. Maso
- druhy masa, složení masa, rozdělení masa
- doprava a skladování masa
- jateční druhy masa [hovězí, telecí, vepřové, skopové, koňské]
- kosti, krev, vnitřnosti
- masné a uzenářské výrobky
11. Drůbež, zvěřina, ryby a další druhy mas, vejce
- drůbež [slepice, kohouti, krocani, perličky]
- zvěřina [spárkatá zvěř, zajíci, divočáci, bažanti, exotické druhy zvěře]
- ryby [sladkovodní a mořské]
- korýši, měkkýši
- vejce a výrobky z vajec
12. Nápoje, tabákové výrobky
- nealkoholické nápoje [limonády, stolní a minerální vody, ovocné šťávy a sirupy, sodovky]
- alkoholické nápoje [pivo, víno, lihoviny]
- způsob skladování, záruční lhůty
- cigarety, doutníky, balené tabáky
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky