115-0384/01 – Podnikatelské činnosti v cestovním ruchu (PCCR)
Garantující katedra | Katedra managementu | Kredity | 5 |
Garant předmětu | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. | Garant verze předmětu | doc. Ing. Václav Lednický, CSc. |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | Povinnost | povinný |
Ročník | 2 | Semestr | letní |
| | Jazyk výuky | čeština |
Rok zavedení | 2011/2012 | Rok zrušení | 2014/2015 |
Určeno pro fakulty | EKF | Určeno pro typy studia | bakalářské |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
- získat přehled o specifikách podnikání v ubytování a stravování,
- získat povědomí o technologickém zázemí provozoven společného stravování a ubytovacích služeb,
- znát rychlé formy stravování a být schopen kategorizovat konkrétní zařízení,
- být schopen posoudit skladbu nápojového a jídelního lístku,
- znát teoreticky technologii přípravy pokrmů,
- být schopen sestavit cenové kalkulace výrobků a služeb.
Vyučovací metody
Přednášky
Semináře
Individuální konzultace
Anotace
Seznámení posluchačů se specifiky podnikání v oblasti ubytování a společném
stravování. Získání praktických i teoretických poznatků o řízení těchto
zařízení. Mimo zařízení cestovního ruchu jsou zde podány i informace o dalších
zařízeních (nemocnice, závodní a školní zařízení).
Povinná literatura:
Doporučená literatura:
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
průběžný písemný test
E-learning
Další požadavky na studenta
Znalosti podnikové ekonomiky, finančního managementu a problematiky cestovního ruchu.
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
1. Úvod do problematiky společného stravování a ubytování
2. Členění provozů a středisek společného stravování a ubytování
3. Zařízení a vybavení provozoven společného stravování a ubytovacích služeb
4. Vybavení a činnosti v ubytovacích zařízeních
5. Rychlé formy stravování a speciální stravovací služby
6. Technika obsluhy a servis poskytovaných služeb
7. Jídelní lístek a nápojový lístek
8. Technologie přípravy pokrmů
9. Stravovací zvyklosti hostů
10. Základy finančního hospodaření
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky