118-0324/06 – Ecological Aspects of Enterprices Decision- Making (EARP)
Gurantor department | Department of Regional and Environmental Economics | Credits | 3 |
Subject guarantor | prof. Ing. Dušan Smolík, DrSc. | Subject version guarantor | prof. Ing. Dušan Smolík, DrSc. |
Study level | undergraduate or graduate | Requirement | Choice-compulsory |
Year | 1 | Semester | summer |
| | Study language | Czech |
Year of introduction | 2009/2010 | Year of cancellation | 2011/2012 |
Intended for the faculties | EKF | Intended for study types | Follow-up Master |
Subject aims expressed by acquired skills and competences
In this course, students will gain knowledge about applied ecologization methods of a company. Matters pertaining to the EIA Law, as well as the ERA and EA, will be introduced. Precautionary measures, including, ISO norms, eco-labeling, and use of an ecological management system will also be introduced
Teaching methods
Lectures
Summary
Vychází ze znalosti a funkce péče o životní prostředí a podrobněji seznamuje s
povinnostmi podniků při minimalizaci jejich vlivu na jednotlivé složky
životního prostředí. Zabývá se dále oceňováním vlivů podniků na prostředí a to
formou Environmental Impakt Assesmentu Environmental Risk Assesmentu a Auditu.
Předmět objasňuje dále problematiku jak postupovat v rámci podniku při zavádění EMS a EMAS, eco-labelingu, objasňuje prevenci znečištění, ekologické tlaky na mezinárodní obchod a důležitost norem ISO 9000 a ISO 14000 včetně jejich využití v podnikové praxi.
Naznačuje způsoby předcházení ekologickým závadám a rizikovým situacím.
Podává základní charakteristiku managementu podniku jako orgánu
podnikatelského, ale i jako subjektu odpovídajícího za minimalizaci vlivu na
prostředí.
Compulsory literature:
HAWKEN, Paul. The Ecology of Commerce: A Declaration of Sustainability. Revised Edition. HarperCollins Publishers, 2010. ISBN 10: 0061252794, 13: 9780061252792.
Recommended literature:
LYTRAS, Miltiadis D. Knowledge Ecology in Global Business: Managing Intellectual Capital. IGI Global, 2009. ISBN 10: 1605662704, 13: 9781605662701.
Way of continuous check of knowledge in the course of semester
E-learning
Other requirements
Další požadavky nejsou požadovány.
Prerequisities
Subject has no prerequisities.
Co-requisities
Subject has no co-requisities.
Subject syllabus:
1.Prostředí člověka, faktory prostředí, systémy homeostáže, stabilita,
labilita ŽP
Přírodní, antropogenní a sociální faktory, evoluční tlaky, pojmy prostor a
prostředí.
ŽP a volný čas, faktory kvality.ŽP
2.Ochrana prostředí jako součást priorit podniku
Pojem managementu, ekologickomanagerský systém, jeho praktické uplatňování v podnicích.
3.Management ŽP a jeho zaměření na ekologizaci
Orientace na ŽP - faktor úspěšnosti podniku, postupy hodnocení výrobků s
ohledem na šetrnost prostředí.
Formy ekologické strategie a prevence uplatnění "profit stripping"
4.Ekologická účinnost v podnicích - požadavky ekologické, sociálně ekonomické,
technické
Účinnost ekologické, sociálně ekonomické, technické, základní cesty k
ekologizaci.
Indikátory úspěšnosti podniku.
4.Vrcholové vedení firmy a ekologické normy, harmonizace standardů,
kompatibilnost norem
Prevence znečištění, ekologické tlaky na mezinárodní obchod.
Výsledky ekologických tlaků na chování firem, postupy průmyslové ekologie
slučitelné s TUR.
6.Postup podnikové strategie na příkladu odpadů
Preventivní strategie v oblasti ŽP, uplatňování v ČR.
Metody a generování nápadů, opatření k minimalizaci odpadů, příklady postupů.
7.Posuzování vlivu staveb a činnosti na ŽP (EIA)
Úkoly procesu EIA, matice hodnocení vlivů.
Hodnocení interakcí průmyslu, dopravy a zemědělství ve vztahu k ŽP, posuzování
koncepcí.
Územně plánovací podklady.
8.Vyhodnocení rizik a zátěží na ŽP (ERA)
Úkoly procesu ERA, faktory ovlivňující prostředí, etapizace ERA, využití
výsledků.
9.Principy ekologického auditu (EA
Rozdělení auditu, úkoly, pracovní postupy, sestavení auditorského týmu,
sestavení matice priorit.
Příklad akčního plánu.
10.Normalizace v Evropě a v ČR
Technické normy, vytváření norem ISO, vytváření norem CEN, normy ISO 14000 a
jejich význam pro podniky.
11.Zásady environmentálního labelingu
Význam environmentálního značení, typy ekologického značení, hlavní zásady
ekolabelingu.
Postup získávání značky.
12.Normy ISO a jejich význam v podnikovém marketingu
Marketingový výzkum jakosti, klasifikace jakostních charakteristik, faktory
ovlivňující jakost.
Norma ISO 9000 a její hlavní přínos pro podnik.
13.Podnikové ekomapy a jejich využití
Význam podnikových ekomap, postupy vyhotovení .
Aplikace v malých a středních podnicích, dílenských provozech, praktické
ukázky postupu.
14.Ukázka případové studie fiktivní firmy - postup ekologizačních kroků
Metodický postup řešení v jednotlivých provozech firem .
Způsoby odstraňování ekologických závad, předcházení rizikovým situacím.
Conditions for subject completion
Occurrence in study plans
Occurrence in special blocks
Assessment of instruction
Předmět neobsahuje žádné hodnocení.