152-0387/01 – Management kvality (MAQ)
Garantující katedra | Katedra podnikohospodářská | Kredity | 6 |
Garant předmětu | doc. Dr. Ing. Pavel Blecharz | Garant verze předmětu | doc. Dr. Ing. Pavel Blecharz |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | Povinnost | povinný |
Ročník | 3 | Semestr | zimní |
| | Jazyk výuky | čeština |
Rok zavedení | 2019/2020 | Rok zrušení | |
Určeno pro fakulty | EKF | Určeno pro typy studia | bakalářské |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
1. Naučit se základní pojmy managementu kvality.
2. Umět základní metody pro hodnocení spokojenosti zákazníků.
3. Znát principy a obsah systémů managementu kvality.
4. Znát procesní myšlení a řízení.
5. Umět používat jednoduché nástroje jakosti.
Vyučovací metody
Přednášky
Cvičení (v učebně)
Anotace
Předmět představuje úvod do problematiky managementu kvality. Objasňuje pojetí jakosti, zákaznické a společenské požadavky na jakost, ekonomické aspekty jakosti, faktory ovlivňující jakost. Vymezuje cíle a přístupy managementu kvality. Charakterizuje principy a obsah systémů managementu kvality dle mezinárodních standardů ISO. Je taktéž zaměřen na zvládnutí jednoduchých nástrojů pro analýzu procesů a postupů pro měření spokojenosti zákazníků.
Povinná literatura:
Doporučená literatura:
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
prezentace seminární práce, kombinovaná zkouška
E-learning
LMS Moodle
Další požadavky na studenta
Vypracování semestrálního praktického projektu.
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
1. Úvod do předmětu, základní termíny a definice, kvalita výrobků a služeb.
2. Kvalita z pohledu výrobce/prodejce a z pohledu zákazníka.
3. Základní principy managementu kvality.
4. Přehled mezinárodních systémových standardů.
5. Principy a obsah systému managementu kvality dle ISO 9001.
6. Plánování kvality.
7. Kvalita ve výrobě.
8. Kvalita ve službách.
9. Jednoduché nástroje pro mapování a analýzu procesů.
10. Metody a postupy pro hodnocení spokojenosti zákazníka.
11. Neustálé zlepšování a přehled pokročilých technik kvality.
12. Procesní řízení kvality.
13. Lean Six Sigma.
14. Ekonomické aspekty kvality.
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky