346-0057/02 – Metrologie a testování ()
Garantující katedra | Katedra obrábění, montáže a strojírenské metrologie | Kredity | 4 |
Garant předmětu | doc. Ing. Vladimír Vrba, CSc. | Garant verze předmětu | doc. Ing. Vladimír Vrba, CSc. |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | Povinnost | povinně volitelný |
Ročník | 4 | Semestr | zimní |
| | Jazyk výuky | čeština |
Rok zavedení | 2000/2001 | Rok zrušení | 2008/2009 |
Určeno pro fakulty | FMT | Určeno pro typy studia | |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
Vyučovací metody
Anotace
Osnova předmětu:
V předmětu se studenti seznámí s důležitými pojmy z nauky o měření , dále s
hlavními způsoby měření délek a úhlů a k tomu patřičnými měřidly a měřicími
přístroji. Vyústěním předmětu bude pochopení postavení podnikové metrologie v
systému řízení jakosti.
Osnova přednášek:
1. Metrologie jako věda, postavení technické metrologie, vymezení
základních pojmů.
2. Význam metrologie v oblasti řízení jakosti, zpracování výsledků
měření, chyby měření.
3. Metrologie délky , délkové jednotky, lícování délkových rozměrů, lícovací
soustava.
4. Základní délkové etalony, koncové měrky kalibry.
5. Měřidla absolutní a komparační, principy , převody odečítání naměřených
hodnot.
6. Délkoměry a interferometry, principy, využití, typy přístrojů.
7. Kontrolní a třídicí automaty, vícerozměrová a sledovací měřidla - principy
a
využití.
8. Optické měřicí metody, metrologie úhlů, měření a kontrola kuželů.
9. Měření a kontrola speciálních součástí - ozubená kola, závity, váčky.
Měření
velkých rozměrů a malých vnitřních průměrů.
10. Jakost obrobené plochy - drsnost povrchu a její měření, vlastnosti
povrchových vrstev - integrita povrchu.
11. Odměřovací systémy - souřadnicové měřicí stroje - strategie měření -
programování.
12. Kalibrace a ověřování měřidel, schémata návaznosti měřidel.
13. Metrologie teploty - měřicí metody, přístroje a zařízení pro měření
teploty.
14. Základy zkušebnictví - hodnocení, schvalování a certifikace výrobků,
akreditace pracovišť pro zkušebnictví. Systémy kontroly ve výrobních provozech.
Systém bodového hodnocení:
Zkouška:
počet bodů maximum bodů
1. písemná část 0 - 25 25
2. první otázka 0 - 20 20
3. druhá otázka 0 - 20 20
------
65
Povinná literatura:
Doporučená literatura:
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
E-learning
Další požadavky na studenta
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
askjhdgclehgvcljhbvlrjvbrlvbjrlkvrkvnrfkůvjnerůjvnrůkvje
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky
Předmět neobsahuje žádné hodnocení.