450-2091/02 – Hygiena a epidemiologie (HaE)
Garantující katedra | Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrství | Kredity | 2 |
Garant předmětu | doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS | Garant verze předmětu | doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | Povinnost | povinný |
Ročník | 3 | Semestr | letní |
| | Jazyk výuky | angličtina |
Rok zavedení | 2019/2020 | Rok zrušení | |
Určeno pro fakulty | FEI | Určeno pro typy studia | bakalářské |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
Definuje zdravotní rizika životního a pracovního prostředí a možnosti ochrany před negativními účinky, řeší prevenci vzniku nemocí infekčních i neinfekčních a jejich možných komplikací.
Vyučovací metody
Přednášky
Individuální konzultace
Anotace
Předmět je koncipován jako tematický celek, poskytující základní poznatky z hygieny a epidemiologie jako vědních oborů, zaměřených na ochranu a podporu zdraví. Definuje zdravotní rizika životního a pracovního prostředí a možnosti ochrany před negativními účinky, řeší prevenci vzniku nemocí infekčních i neinfekčních a jejich možných komplikací.
Povinná literatura:
Doporučená literatura:
Další studijní materiály
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
Podmínky udělení zápočtu:
Zápočet bude udělen za účast na výuce s 80% účastí a úspěšném zvládnutí kontrolního testu
E-learning
Další požadavky na studenta
Další požadavky na studenta nejsou kladeny
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
Přednášky
1. Hygiena a epidemiologie jako preventivní obory. Definice, náplň, úkoly.
2. Dozor a dohled, preventivní a běžný hygienický dozor. Zásady primární a sekundární prevence.
3. Determinanty zdraví, jejich výskyt v životním a pracovním prostředí, metody studia zdravotního stavu.
4. Základy hygieny životního prostředí.
5. Vnitřní prostředí budov.
6. Hygiena práce a pracovní lékařství. Definice a náplň, rizikové faktory pracovního prostředí. Metody posuzování
7. rizikovosti pracovního prostředí. Pracovně lékařská péče.
8. Biologické účinky vybraných rizikových faktorů pracovního prostředí.
9. Základy hygieny výživy.
10. Hygiena dětí a dorostu Všeobecné hygienické požadavky na zařízení pro děti a dorost.
11. Obecná epidemiologie, základy metodologie a biomedicíncké statistiky
12. Speciální epidemiologie
13. Preventivní očkovací programy v ČR
14. Prevence nozokomiálních a profesionálních nákaz
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky
Předmět neobsahuje žádné hodnocení.