546-0051/01 – Základy biotechnologií (ZaklBio)
Garantující katedra | Katedra environmentálního inženýrství | Kredity | 5 |
Garant předmětu | prof. Ing. Peter Fečko, CSc. | Garant verze předmětu | prof. Ing. Peter Fečko, CSc. |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | Povinnost | povinný |
Ročník | 3 | Semestr | zimní |
| | Jazyk výuky | čeština |
Rok zavedení | 1980/1981 | Rok zrušení | 2008/2009 |
Určeno pro fakulty | HGF | Určeno pro typy studia | magisterské |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
Vyučovací metody
Anotace
Princip buněčných funkcí vzhledem k metabolismu a energetice biologických
systémů, biokatalýza, šlechtění průmyslových mikroorganismů, biotechnologické
procesy a zařízení v inženýrské praxi, izolace složek soustav. Zařazení
biotechnologií do systému technických věd, použití biotechnologií v úpravě a
zpracování užitkových surovin a čištění odpadních vod.
Povinná literatura:
1. Borovec,Z.: Úvod do biotechnologie nerostných surovin Skripta PrF UK
Praha,l991.
2. Maršálek,Z.:Thiobacillus ferrooxidans a jeho aplikace v úpravnictví ÚVR
Praha,l979.
3. Šilhánková L.:Mikrobiologie VŠCHT Praha,l987
Doporučená literatura:
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
E-learning
Další požadavky na studenta
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
Přednášky:
1. Úvod. Mikrobiológia ako veda.
Rozdelenie mikroorganizmov.
Rozdelenie bakterií podľa fyziologických vlastností.
2. Bunka - zloženie mikrobiálnych buniek.
Baktérie - morfológia, štruktúra bakteriálnej bunky
rozmnožovanie baktérií
rozdelenie baktérií
3. Kvasinky - cytológia kvasiniek
rozmnožovanie kvasiniek
rozdelenie kvasiniek
4. Pliesne - základné charakteristiky
rozdelenie pliesní
Riasy - základné charakteristiky
rozdelenie rias
5. Základné rysy metabolizmu mikroorganizmov
Vplyv vonkajšieho prostredia na mikroorganizmy
6. Dynamika rastu a množenia mikroorganizmov
7. Charakteristika baktérií rodu Thiobacillus ferrooxidans
8. Mechanizmus bakteriálnej oxidácie sulfidov baktériami Thiobacillus
ferrooxidans (priama a nepriama).
9. Faktory ovplyvňujúce činnosť baktérií T.F.
Kultivačné média pre T.F.
lO.Technika postupu bakteriálneho lúhovania.
Technika lúhovania rúd.
ll.Bakteriálne desulfurizácia uhlia.
l2.Silikátové baktérie - ich účinok na silikáty
- degradačné mechanizmy
- využitie v praxi
l3.Bioakumulácia a dočisťovanie vôd mikroorganizmami.
l4.Ropné baktérie a dekontaminácia pôd.
l5.Nové smery a technológie pri aplikácii mikroorganizmov v úpravníctve.
Cvičení:
l. Úvod.
Základné podmienky pre prácu v mikrobiálnom laboratóriu.
2. Príprava živných pôd pre mikroorganizmy (všetky druhy pevných médií).
Základné práce s mikrobiálnou kľučkou a s médiami.
3. Príprava mikrobiálnych preparátov. Grammove skúšky.
4. Identifikácia a sledovanie morfológie baktérií.
5. Identifikácia a sledovanie morfológie kvasiniek.
6. Stanovenie mikrobiálneho znečistenia vôd.
7. Príprava živných médií a množenie baktérií Thiobacillus ferrooxidans.
8. Príprava preparátov baktérií Thiobacillus ferrooxidans.
9. Počítanie baktérií - mikroskopická a MPN - metóda.
lO.Odsírovanie hnedého uhlia baktériami T.F.
ll.Aplikácia baktérii pri spracovaní odpadov z hutníctva a baníctva.
l2.Vyhodnotenie testov z predchádzajúceho týždňa, stanovenie Fe2+ a počtu
baktérií po týždni lúhovania.
l3.Vyhodnotenie testov po 2.týždňoch lúhovania.
l4.Vyhodnotenie testov po 3. týždňoch lúhovania a zhodnotenie aplikácie
daného
spôsobu úpravy.
l5.Udelenie zápočtov.
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky
Předmět neobsahuje žádné hodnocení.