546-0736/01 – Water Management II (HV II)
Gurantor department | Department of Environmental Engineering | Credits | 5 |
Subject guarantor | prof. Ing. Silvie Heviánková, Ph.D. | Subject version guarantor | prof. Ing. Jiří Vidlář, CSc. |
Study level | undergraduate or graduate | Requirement | Choice-compulsory |
Year | 4 | Semester | winter |
| | Study language | Czech |
Year of introduction | 1994/1995 | Year of cancellation | 2008/2009 |
Intended for the faculties | HGF | Intended for study types | Master |
Subject aims expressed by acquired skills and competences
The aim is summarize knowledge about water management in various sectors of industry and agriculture. Students in this course also examine water use in individual companies and suggests possible optimizations.
Teaching methods
Lectures
Other activities
Summary
The object provides view about utilisation with water in particular types of industrial productions and agriculture,namely in context with requirements on water quality for particular demand sides technological bundles),types of waste (polluted)waters,possibilities their pre-treatment and treatment,incl.treatment and disposal screenings. Special emphasis is put on backward utilize (recirculation) treated water in technology,possibilities of water discipline and qualitatively inferior types of water utilize.
Compulsory literature:
Recommended literature:
Current publication about industrial wastewater and water management.
Way of continuous check of knowledge in the course of semester
E-learning
Other requirements
Prerequisities
Subject has no prerequisities.
Co-requisities
Subject has no co-requisities.
Subject syllabus:
Předmět podává přehled o hospodaření s vodou v jednotlivých druzích
průmyslu a zemědělství. Poskytuje základní informace o procesech výroby daného
druhu podniků ve vztahu k požadavkům a vlivům na vodu, toku vody a materiálu,
potřebě vody, požadavcích na jakost vody a zabezpečenost jednotlivých dílčích
spotřebičů (uzlů), druhy odpadních vod a jejich znečištění z jednotlivých
dílčích zdrojů, závadnost tohoto znečištění, možnosti čištění, likvidace a
využití kalů, možnosti použití jakostně horších druhů vody a opakovaného
použití vody, možnosti řešení úspor vody a snížení znečištění, možnosti
havárií a ochrana proti nim.
Přednášky:
1. Obecně o hospodaření s vodou v průmyslu a zemědělství - význam, účel,
metody
a postupy, návaznost na hospodaření s vodou v krajině.
2. Těžba uhlí - hlubinná a povrchová (důlní voda, zavlažování, klimatizace
ap.).
3. Těžba ostatních nerostných surovin.
4. Úpravny uhlí (kalové oběhy).
5. Úpravny ostatních nerostných surovin a úprava druhotných surovin.
6. Hutní a metalurgický průmysl, koksovny.
7. Chemický průmysl.
8. Elektrárny a teplárny (chladící vody ap.)
9. Potravinářský průmysl (mlékárny, cukrovary, masný průmysl atd.)
10. Strojírenství a stavebnictví (vč. hydraulické dopravy materiálů, ucpávková
voda ap.).
11. Speciální výroby náročné na jakost vody (super čistá voda pro výrobu čipů,
elektroprůmysl ap.).
12. Ostatní druhy průmyslové výroby.
13. Zemědělství - výkrmny prasat, kravíny, drůbežárny, chov ryb a vodní
drůbeže, siláže a hnojiště.
14. Zemědělství - závlahy, vč. závlah odpadními vodami.
15. Služby - koupaliště, lázně, bazény, rekreační střediska a areály, sociální
účely v průmyslu a zemědělství a zemědělství (koupelny ap.).
Cvičení:
Experimentálního charakteru - čištění průmyslových odpadních vod z tepelné
karbonizace uhlí, čištění důlních vod, čištění škrobárenských odpadních vod,
čištzění chromových odpadních vod redukčními postupy.
Conditions for subject completion
Occurrence in study plans
Occurrence in special blocks
Assessment of instruction
Předmět neobsahuje žádné hodnocení.