635-0089/01 – Pece v keramickém průmyslu (PvKP)
Garantující katedra | Katedra tepelné techniky | Kredity | 5 |
Garant předmětu | prof. Ing. Pavel Hašek, CSc. | Garant verze předmětu | prof. Ing. Pavel Hašek, CSc. |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | Povinnost | povinný |
Ročník | 5 | Semestr | zimní |
| | Jazyk výuky | čeština |
Rok zavedení | 1990/1991 | Rok zrušení | 2008/2009 |
Určeno pro fakulty | FMT | Určeno pro typy studia | magisterské |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
- student bude umět charakterizovat základní pojmy z oblasti pecí v keramickém průmyslu
- student bude umět formulovat základní charakteristiky přenosových jevů.
- student bude umět popsat možnosti současné technologie pro sušení a výpal keramických materiálů
Vyučovací metody
Přednášky
Cvičení (v učebně)
Anotace
Rozdělení pecí a tepelných zařízení ve výrobě keramiky a skla.
Charakteristiky přenosných jevů. Sdílení hybnosti, energie a hmoty - aplikace.
Technologické procesy při sušení, výpalu a tavení.
Sušárny surovin a výrobků.
Pece maltovinářské: rotační a šachtové. Chladiče slínku.
Pece keramické: periodické a kontinuální.
Pece sklářské: tavicí, chladicí, temperovací a rafinační.
Konstrukční prvky pecí.
Výpočty pecí a sušáren.
Povinná literatura:
1.PŘÍHODA, M., HAŠEK, P. Hutnické pece. Skriptum. Ostrava: VŠB, 1987. 379 s.
2.Feuerfestbau: VULKAN-VERLAG Essen, 1994. 358 s.
Doporučená literatura:
1.STAROŇ, J., TOMŠŮ, F. Žiaruvzdorné materiály: Výroba, vlastnosti a použitie. Bánská Bystrica: MEDIA, 2000. 445 s.
2. HANYKÝŘ, V., KUTZENDŐRFER, J. Technologie keramiky. 2. doplněné a rozšířené vyd. Praha: silikátový svaz, 2008. 387 s.
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
průběžné testy
E-learning
Další požadavky na studenta
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
1) Rozdělení pecí a tepelných zařízení ve výrobě keramiky a skla.
2) Charakteristiky přenosných jevů.
3) Sdílení hybnosti, energie a hmoty - aplikace.
4) Technologické procesy při sušení, výpalu a tavení.
5) Sušárny surovin a výrobků.
6) Pece maltovinářské: rotační a šachtové. Chladiče slínku.
7) Pece keramické: periodické a kontinuální.
8) Pece sklářské: tavicí, chladicí, temperovací a rafinační.
9) Konstrukční prvky pecí.
10) Výpočty pecí a sušáren.
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky
Předmět neobsahuje žádné hodnocení.