635-0719/01 – Energetika a tepelná technika ()
Garantující katedra | Katedra tepelné techniky | Kredity | 4 |
Garant předmětu | doc. Ing. Zuzana Klečková, CSc. | Garant verze předmětu | doc. Ing. Zuzana Klečková, CSc. |
Úroveň studia | pregraduální nebo graduální | Povinnost | povinný |
Ročník | 2 | Semestr | letní |
| | Jazyk výuky | čeština |
Rok zavedení | 2003/2004 | Rok zrušení | 2004/2005 |
Určeno pro fakulty | FMT | Určeno pro typy studia | bakalářské |
Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi
Vyučovací metody
Anotace
Energetické zdroje a jejich využívání. Rozdělení paliv. Základní vlastnosti
paliv, oceňování paliv. Sdílení tepla. Pecní zařízení a jejich příslušenství.
Ohřev kovů a
jejich optimalizace. Energetické bilance.
Povinná literatura:
1.PŘÍHODA, M., RÉDR, M. Základy tepelné techniky. Praha: SNTL, 1991.
2.PŘÍHODA, M., HAŠEK ,P. Hutnické pece (skriptum). Ostrava: Ediční
středisko VŠB, 1987.
3.RÉDR, M. Energetické hospodářství. Ostrava: VŠB, 1991.
Doporučená literatura:
Další studijní materiály
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta
E-learning
Další požadavky na studenta
Prerekvizity
Předmět nemá žádné prerekvizity.
Korekvizity
Předmět nemá žádné korekvizity.
Osnova předmětu
1. Hospodaření energetickými zdroji v tuzemském a celosvětovém měřítku.
2. Rozdělení energetických zdrojů – paliva a jejich vlastnosti. Spalování
paliv – ekologické důsledky. Kontrola spalování, spalné teploty, ohřev
paliv bez přístupu vzduchu. Oceňování paliv, dynamická cena paliv.
3. Fyzikální a mechanické vlastnosti kovů. Tenká a tlustá tělesa. Vnější
přestup tepla. Vnitřní přestup tepla – režimy ohřevů tenkých a tlustých
těles.
4. Výměníky tepla rekuperativního a regenerativního typu. Rekuperace tepla.
Úspory paliv. Účinnost rekuperace. Návrh výměníku tepla.
5. Typy pecních zařízení v průmyslu – popis a funkčnost zařízení.
6. Vyzdívkové materiály.
Podmínky absolvování předmětu
Výskyt ve studijních plánech
Výskyt ve speciálních blocích
Hodnocení Výuky
Předmět neobsahuje žádné hodnocení.