651-2060/01 – Aplikace mikroorganismů v biotechnologii (CAT/AMB)

Garantující katedraKatedra chemie a fyzikálně-chemických procesůKredity2
Garant předmětuRNDr. Lenka Dzurová, Ph.D.Garant verze předmětuRNDr. Lenka Dzurová, Ph.D.
Úroveň studiapregraduální nebo graduálníPovinnostpovinný
Ročník3Semestrzimní
Jazyk výukyčeština
Rok zavedení2022/2023Rok zrušení
Určeno pro fakultyFMTUrčeno pro typy studiabakalářské
Výuku zajišťuje
Os. čís.JménoCvičícíPřednášející
DZU0018 RNDr. Lenka Dzurová, Ph.D.
Rozsah výuky pro formy studia
Forma studiaZp.zak.Rozsah
prezenční Zkouška 2+0

Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi

Cílem předmětu je obeznámit studenty s možnostmi využití mikroorganismů v tradiční biotechnologii, upozornit je na jejich všudypřítomnost a jejich využití nejen v potravinářství, ale i v dalších odvětvích průmyslu a při zpracování odpadů. Studenti tak získají široké základní vědomosti o možnostech využití mikroorganismů v průmyslu a v ochraně životního prostředí.

Vyučovací metody

Přednášky

Anotace

Předmět Aplikace mikroorganismů v biotechnologii představuje souhrnný přehled o možnostech využití mikroorganismů v tradiční biotechnologii. Pojednává o fermentačních technikách (bioreaktorech, kultivačních podmínkách), definuje a popisuje mikroorganismy s průmyslovým využitím. Přináší také ucelené informace o aplikaci konkrétního druhu mikroorganismu v průmyslu (např. potravinářský, farmaceutický, dřevařský atd.), přičemž nezapomíná ani na ochranu životního prostředí (čistění odpadních vod, bioremediace).

Povinná literatura:

Comprehensive biotechnology. Volume 1-6. 2nd ed. Editor Murray MOO-YOUNG. Amsterdam: Elsevier, c2011. ISBN 9780080885049. KHAN, Firdos A. Biotechnology fundamentals. Second edition. Boca Raton: CRC Press, 2016. ISBN 978-1-4987-2342-8.

Doporučená literatura:

WAITES, Michael J., Neil L. MORGAN, John S. ROCKEY and Gary HIGTON. Industrial microbiology: An introduction. Oxford: Blackwell Science, 2001. ISBN 978-0-632-05307-0.

Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta

Písemná zkouška.

E-learning

Další požadavky na studenta

Požadavky budou upřesněny na přednáškách.

Prerekvizity

Předmět nemá žádné prerekvizity.

Korekvizity

Předmět nemá žádné korekvizity.

Osnova předmětu

- Úvod do fermentačních technik, bioreaktory, živná média, podmínky kultivace. - Přehled mikroorganismů s průmyslovým využitím. - Mikroorganismy v potravinářství (produkce alkoholů, mléčných výrobků, aj). - Výroba antibiotik, vitaminů a jiných látek pro farmaceutické účely. - Kosmetické přípravky a tradiční biotechnologie. - Aplikace mikroorganismů v dřevařském průmyslu. - Jak mikroorganismy ovlivňují zemědělství. - Biodegradace neboli jak mikroorganismy pomáhají zachránit životní prostředí.

Podmínky absolvování předmětu

Prezenční forma (platnost od: 2022/2023 zimní semestr)
Název úlohyTyp úlohyMax. počet bodů
(akt. za podúlohy)
Min. počet bodůMax. počet pokusů
Zkouška Zkouška 100  51 3
Rozsah povinné účasti: Min. 80%.

Zobrazit historii

Podmínky absolvování předmětu a účast na cvičeních v rámci ISP: Splnění všech povinných úkolů v individuálně dohodnutých termínech.

Zobrazit historii

Výskyt ve studijních plánech

Akademický rokProgramObor/spec.Spec.ZaměřeníFormaJazyk výuky Konz. stř.RočníkZLTyp povinnosti
2024/2025 (B0712P130001) Environmentální technologie P čeština Ostrava 3 povinný stu. plán
2023/2024 (B0712P130001) Environmentální technologie P čeština Ostrava 3 povinný stu. plán
2022/2023 (B0712P130001) Environmentální technologie P čeština Ostrava 3 povinný stu. plán

Výskyt ve speciálních blocích

Název blokuAkademický rokForma studiaJazyk výuky RočníkZLTyp blokuVlastník bloku

Hodnocení Výuky

Předmět neobsahuje žádné hodnocení.